Přírodní katastrofy

26.09.2010 19:06

  Oheň, vítr, voda. Tři základní a zárověň nejmocnější přírodní živly naší planety Země. Jsou životodárné, ale mají i moc životy brát. Životy všeho, co se jim postaví do sesty. Berou domovy. Berou lesy. Berou životy. Zničí prostě vše. Jsou takřka neovladatelné. Ale dají se zastavit? Nadejde snad někdy doba, kdy se nebudeme muset bát těchto velikánů? Možná ano. Možná ne. Vše je to jen a pouze na lidech a jejich zamyšlení. Sice za ně z větší části nemůžou, ale vždy se najde nějaký chytrák, který z nudy škrtne sirkou a tisíce hektarů lesa lehnou popelem.

   Nejaktuálnějším útokem přírody na člověka jsou povodně v České republice a v jiných nízko položených státech. Jsou často ještě doprovázeny deštěm, který snižuje šanci na záchranu obyvatel a jeho majetku. Berou s sebou domy, stromy, zemědělskou půdu. Zkrátka vše co se jim postaví do cesty. Dalo by se takovým povodním zabránit? Ano, určitě dalo. Ale jak? Vždyť toto je primitivní otázka. Přece většími hrázemi a přehradami. Jenomže na tyto projekty a stavby nejsou peníze. Peníze, po kterých jezdíme autem nebo chodíme do práce. Tím narážím na zbytečné vrážení peněz do stavby dálničních sítí ap. 

Velmi známé obrázky z roku 2002

   Další, i když pro nás Čechy velice cizími, jsou tornáda. Nacházejí se převážně v Americe. I když, bylo zaznemáno nejdeno tornádo i v české republice, ale nemělo takový ničivý účinek, jako ty v Americe. Jsou nezastavitelná. Nepředvídatelná. Beovladatelná. Podle mě je tornádo snad nejhorší... Je to sice poho pouhý vítr, ale vítr neuvěřitelné síly a rychlosti. Jeho specifický tvar obráceného kužele děsí veškeré lidi na planetě Zemi. Do svého oka vtáhne kompletně vše. Živočichy, domy, auta. Prostě vše. Páchá neuvěřitelné škody, které šplahají minimálně do milionů USD.

   Požáry, které byly v nedáné době v Řecku či v Kalifornii, určitě také nenjsou nic příjemného. Vznik je vždy jasný. Žhářství nebo samovznícení z nadměrného sucha lidské nepozornosti. Dají se sice uhasit, ale za jakou dobu a cenu. Spálí vše. Zůstane po nich jen popel a ohořelá těla živočichů.

  Již zmiňované a ojedinělé tornádo v České republice

I když se všechny tyto přírodní živly nějakým způsobem liší, mají však přece jenom něco společného. A to dopad na neviná zvířata, lidi a životní prostředí. Nějak výrazně se jim nedá bránit. Nedají se ovládat. Jsou rpostě nevypočitatelné a kdo ví. Třeba někdo z nás také jednou pocítí žár spáleného lesa nebo prolétnutí sousedova domu kolem hlavi či dokonce mokro v botách. Nebo také někdy přijde čas, kdy se jim budeme smát a říkat si, jak jsme byli hloupí a neinvestovali jsme do ochranných technologií dříve. Že díky naší hlouposti přišlo mnoho lidí o život nebo o střechu nad hlavou. Je to jen a jen na nás na lidech.

Jeden z mnoha ne příliš krásných pohledů